A KisHáz története

A Kisház története…


Általában nehezen hozom meg döntéseim, s alaposan körbejárom az "eldönteni valót," mindenhonnan megszemlélve. – Általában - De nem így tettem ennél a telekvásárlásnál.

A történet 2017-nyarán játszódik /épp a családi házunk nagy „tuning”-ja közepén járunk, amikor a szomszéd telekre (rajta kis présház) kikerül reggel az Eladó tábla… Na ne már…Huuuh… Pillanatok alatt lepörgött szemeim előtt, hogy egy vállalkozó azonnal meglátja benne az üzleti lehetőséget, s „kimaxolva” a beépíthetőséget soklakásos társasházat húz fel… ne nem, ezt nem akarom… Délben ajánlatot teszek, (egy forintot sem enged a tulaj persze,) sebaj, 2 napon belül aláírjuk a szerződést. Na oké… Ez eddig megvan… illeték befizetve, akkor most kicsit megnyugodhatunk, még fogalmunk sincs mi lesz a sorsa…/

Erről a területről tudni érdemes, hogy a város és a jó öreg Mecseki ősnövényes lejtőinek határa között fekszik, gyerekkoromban, még inkább szőlőtulajdonosok töltötték pihenőidejük nagy részét a környéken, amolyan „szőlős” volt. Akkoriban sem csatorna, sem víz nem volt itt, annak ellenére, hogy a Székesegyház és a Dzsámi, a hivatalos Belváros 10 perc alatt gyalogosan elérhető, (én naponta gurultam le gyalog öreg gimnáziumomhoz). Ebből is látszik, hogy a kp-hoz nagyon közel, nagyon jó lokációval fekszik a terület.

De kanyarodjunk vissza a kisházhoz és 2017—hez. Alvó időszaka folytatódik a kis sarokteleknek… Fogalmam sincs mit akarok vele, csak azt tudom, jó, hogy velünk van…

Akkoriban még patikázom nagyon, s nem is jut eszembe , hogy valamit tenni kéne… aztán jön 2019 , mely év fenekestől felforgatja az addigi életformám, döntést hozok év végén, nekem már más utam van, nem feltétlenül a patikai vonal, s  erre ráerősít a Covid is. Elvégzem a lakberendező OKJ-t 2020 nyarára, majd Home Stager képesítést szerzek 2021 nyarára. Közben a gondolkodásom is átalakul persze, már másképp gondolkodom az ingatlanokról, észreveszem, gyöngyszem van mellettünk, s amire kicsit haragudtam, hogy sarokba szorított (kényszer) vásárlás, elkezdem meglátni  a lehetőséget…. Icipici 35 nm + tetőtér beépítésű, nagyjából szerkezetkész állapotú házikó járt e telekkel, ami 20 éve állt így ebben a formában. Ami elkészült belőle, az jó masszívan készült el, így a visszabontást azonnal elengedtük… elkezdtük olyan szemmel nézni, hogy mit tud ez a házikó ebben a formában, ezen a telken, ezekkel az adottságokkal.

2020 nyarára kikristályosodott az irány:

Márpedig stratégia nélkül semmi nem meg, - Lássuk mi a stratégia!

A telek nagyon jó adottságú. Ugyan nagy panorámája nincs, de sík fekvésű, nemsok ilyen van a Mecsek lejtőin. Így adott egy terület, szilfákkal, mandulafákkal, talajtakaró cserjécskékkel, s a telek méreteihez képest egy kicsi, gyakorlatilag 4 főfallal rendelkező sátortetős présház 35 nm alapterülettel.

Nem feltétlenül profitmaximalizálás a célunk, bár nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy hasznot kell hoznia a házikónak, de legalábbis nem veszteséget termelni hosszútávon.Hát Osszuk ketté a kisházat alsó és felső szintre. A telek mérete 1600 nm. Legyen 2 kis szerethető apartman, külön megközelítéssel. Cél, az alsót kicsit megbővítve akár hosszú távú életvitelre alkalmas állapotba hozni.

Anyára gondoltam végig, miközben terveztem a funkcionális kiosztásokat. Optimálisnak tűnt, hogy hozzánk közel, mégis elszeparálva éljen mellettünk, közelinkben, biztonságban. Így alsó szint célcsoportjában nagyon nem is akartam tovább gondolkodni, mindent Anya kényelmére szabva terveztem. És mi legyen a felső szint sorsa?

A felső szint esetében ki lehet a célcsoport? Itt egyértelmű kiadásban gondolkodunk, akár rövid akár hosszú távra.

Hosszú táv - Szemeim előtt egy külföldi egyetemi diák képe jelent meg, aki szereti a természetet, csöndet, Önállóságot, szeret bevackolni, s tud alkalmazkodni egy esetleges szomszédhoz az alsó szinten. Persze ez az egyetemista lehet pályakezdő fiatal is. Egy a lényeg, ne feltétlenül napi szinten akarjon bulizni. Igen ez nehézség. De hiszem, van ilyen.

Rövid távú kiadás esetén ki jöhet szóba? Egyértelműen olyan Pécsre utazó párok képe jelent meg előttem, akik szintén természetkedvelők, szeretnek szabadidejükbe csavarogni, szétnézni akár Pécs városában, akár a Mecseken bolyongani, s nem probléma, hogy nem a város kp-ban van a szállás. Sőt.

Így, ezekkel a víziókkal álltunk neki a 2 apartman kialakításának, 2020 novemberében. Azóta egy év telt el. Ezeket a sorokat 2021 karácsonya utáni napokban írom, amikor is a belső munkákkal elkészültünk. Kint a kertben van még bőven tennivalónk, térburkolatokat elhelyezni, parkolót kialakítani, ösvényeket burkolni, s nem utolsósorban a vegetációt visszaállítani. Ebben a legjobb szakembert találtam meg. Apa, (elfogultság nélkül bolygónk legnagyszerűbb botanikusa) aki a növényzetet, kertet megálmodta, megálmodja, kivitelezi. Az Én kérésem a Mecsek hangulatának megtartása, könnyen kezelhető kert legyen, talajtakaró helyes virágokkal, kúszócserjékkel, hagyjuk természetesen burjánzani a növényeket. …Hát most itt tartunk, tegnap a behavazott tájban ezt a képet láttam kertünkből…és folytatás persze jön…