Egy átalakítás kulisszái

Modern és barátságos élettér 

egy 30-as évekbeli szobakonyhából

Avagy egy átalakítás kulisszái a homestager szemével

 

Adott egy 1936-ban épült nyomokban Bauhaus elemeket viselő ház – Pécsett ekkor virágzott a Bauhaus. Ebben alakítottak ki egy szoba-konyha-fürdőszobát kis előtérrel. Gyakorlatilag 42 nm-en egy egyszobás lakás, nagy, 20 nm-es szobával. A lakást befektetési célra szeretnék használni. Hajlandók a lakásra költeni – szerencsénk van, hiszen a funkcióhoz igazított költségzsákkal tudunk majd dolgozni.

A bejegyzés fotóin a végeredmény látható.


 


A homestager által körbejárandó témák:

 

A környezet – avagy amin nem tudunk változtatni

 

A környék a belváros határa, ez a belváros után a legtökéletesebb lokáció – ha csak a parkolási lehetőségeket vesszük figyelembe, már akkor is! A környék nyugodt és „békebeli”, nem bombázta szét a szocialista építészet, sajátos polgári hangulata van. Közelben minden sétaútnyira, ami a napi életvezetéshez szükséges: kisbolt, cukrászda, ovi, bölcsi, suli, kerékpártávra egyetemek, orvosi rendelő, patika szintén a közelben.

 

Ötlakásos társasház belső kerttel, a lakás az első emeleten van. A házban lakik két nyugdíjas házaspár, illetve az egyik kislakásban egyetemista albérlő. A kislakás szobája utcafronti és nagy: 20 nm! Ahogy az alaprajzon is látszik, a konyha apró és a kertre néz, mellette a fürdőszoba.

 

Az ingatlanban rejlő lehetőségek

 

A lehetőség, amit a lakás hordoz: a kiindulási egyszobás lakásból kétszobás lakást tudunk kialakítani.

A kiskonyha a hátsó csendes udvarra néz, így szinte kiált a háló funkcióért. Az ablakot itt nagyobbra cseréljük, ajtó nagyságúra, római erkélyben gondolkodunk. (A római erkély nem teljesértékű erkély, épp kilépésre alkalmas, egy cigarettaszünetre például, egy ablaknál értékesebb, és hasznos!) A kiskonyha háló funkciót kap, a konyha pedig beköltözik a tágas utcafronti szobába, ahol a nappali-konyha egy térbe kerül.

Emellett fűtés-hűtést korszerűsítünk, mindent újra burkolunk, nyílászárókat cserélünk, az új nappali-konyha beépített bútorfalat kap, teljes villamoshálózatot újítunk fel, gépészettel együtt.

Azaz a lakást teljesen kiforgatjuk a sarkaiból.

Okos célcsoportválasztás

 

Ez a kislakás, ezzel a lokációval ideális lehet az alábbi célcsoportoknak:

 

·        Fiatal pár – „fészekrakók”

·        Szingli, dolgozó, üzleti szférában tevékenykedő

·        Utazó (turista) pár vagy személy

·        Egyetemista, valószínűleg külföldi

 

Közös ismérvük, hogy jól szituáltak, szeretik a minőséget. Ha erre a célcsoportra pozícionálunk, akkor a minőségi felújítás mellett döntünk!

Kötelező kivételek: a „waaa”-faktor

 

A homestaging alapvetően arról szól, hogy személytelenítsünk, ezzel érjünk el minél nagyobb célcsoportot, a belső terünk legyen egyszerűen „csak” szép. Ez kicsit uncsi ugyan, de minél többen el tudják magukat képzelni benne – ami az értékesítésnél, kiadásnál fontos szempont.

Ebben az esetben viszont a homestaging ezen szabályát felrúgjuk, mivel a turistákra illetve az utazó üzletemberekre fókuszálunk. Ezért itt építettünk a „waaa”-faktorra, hogy ezzel kitűnjünk a piacról, egy kis extra élményt adjunk. Így alakult ki a sajátos belső megjelenés.

Lakásbelső egyedi hangulatban

 

A lakás berendezése részleteiben egy olyan sajátos mix, amelynek minden jegye csatlakozik valamilyen módon a lakás történetéhez.

 

Meghagytuk az eredeti bejárati ajtót a rézkilinccsel, meghagytuk az eredeti parkettát. Bútorozásban egyszerű formavilágú elemeket választottunk, senki nem rivalizál senkivel a bútorok között. A fő hangsúly a beépített bútorfalra helyeződik. Természetes anyagokat igyekeztünk választani, például finoman áttetsző len függönyt, amit nem szabtunk méretre –hagyjuk, hogy csak úgy lezseren, lustán ráessen a padlóra. A szőnyeg szintén nem verseng, egyszerű, természetes juta anyag, barátságos hangulatot ad az érkezőknek, s diszkréten vonul vissza.

Letisztult forma- és színvilág

 

Az alapvető formavilág északi modern-minimál stílus (a svéd és dán lakáskultúrát idézve), mert egyszerű, letisztult formavilággal rendelkezik, természetközeli az anyaghasználata, s mindemellett nagyon jó alap, amit bármilyen kiegészítővel lehet fűszerezni, igény szerint a stílusok között finoman cross-overkedni.

 

Színvilágnak homok–oliva–terracotta/borostyán–mediterrán színek kombinációját választottuk – mert mégiscsak a mediterrán Pécsett vagyunk! Kiegészítő hangulatról az art deco fűszerezés gondoskodik: az art deco úszólányok a falon, illetve az art deco stílusú csempehasználat visszahozza ennek a városrésznek a hangulatát a 30-as évekből.

 

Végeredményben egy izgalmas, kicsit a 30-as évek hangulatát átmentő-visszahozó, modern, kényelmes, mai igényeket abszolút kiszolgáló interiőrt hoztunk létre.